M-AM HOTĂRÂT SĂ ÎNCEP UN SKETCHBOOK

În primul articol pe anul ăsta spuneam că planul pentru 2017 este să mă concentrez pe ilustrație, să urmăresc tutoriale și să învăț cât de mult pot. Zis și făcut! Iar cea mai la îndemână platformă pentru mine este Skillshare, unde am și urmărit primul curs, pe numele lui Sketchbook Practice: Grow Your Art Everyday, susținut de ilustratoarea Ohn Mar Win. Basically, cursul te îndeamnă să începi un sketchbook și să desenezi câte puțin în fiecare zi, pentru a-ți descoperi stilul/perfecționa tehnica/a descoperi ce-ți place și ce nu. Mai ții minte agenda despre care povesteam în articolul trecut? Pentru că am reușit să mă limitez cu scrisul (și btw, îmi place mult să scriu de mână) la planner, am decis să folosesc agenda pe post de sketchbook. Paginile sunt bune pentru scris, nu însă și pentru acuarelă (nefiind acid-free), însă nu am vrut să mai amân momentul pentru când voi investi într-un caiet special. Și uite-așa, la data de 17 ianuarie 2017, a început ceea ce sper că va fi un obicei sănătos.

Mi-a plăcut mult cursul, mi-au plăcut argumentele și m-am lăsat inspirată să dau frâu liber temerilor mele. Spun „temeri” pentru că m-am hotărât să nu fiu prețioasă cu sketchbook-ul și să fac aici ce nu-mi vine să fac în rest. De exemplu, nu încep niciodată un desen fără să schițez întâi conturul cu creionul. Sau nu conturez cu linii mai groase de 02 de teamă că va arăta urât, sau că voi strica ceva ce arată mulțumitor. Deci în caietul ăsta voi experimenta. De fapt, ăsta e scopul lui. Îmi place mult să desenez fete, însă am probleme cu proporțiile și îmi pare că mereu arată ciudat în anumite ipostaze în care încerc să le ilustrez. Nu am un stil definit și nici nu știu dacă voi avea, însă vreau să văd unde mă va duce exercițiul zilnic.

Așa că – brace yourselves – voi posta mai jos ce am făcut zilele astea și, în felul acesta, voi înregistra progresul și pe blog. Cred că am făcut a big deal about it, pentru că atunci când am deschis agenda și am văzut întinderea (deși mică) de alb, m-am speriat. Apoi m-am gândit că aș putea să ilustrez un personaj feminin dintr-un film văzut săptămâna asta: Rosemary’s Baby, varianta originală din 1968. Foarte mult mi-a plăcut filmul, deși mi s-a părut unul dintre cele mai triste pe care le-am văzut: de la faptul că omul de la care te aștepți să-ți fie alături sacrifică viitorul copil în schimbul succesului profesional, până la momentul de final, când dragostea de mamă chiar întrece orice obstacol. În plus, totul pare foarte natural (jocul actorilor, situațiile în care sunt surprinși tinerii căsătoriți, replicile dintre ei), încât am savurat și trăit filmul până la final, fără să clipesc. Așa că primele ilustrații sunt cu Mia Farrow, în ipostaza de la început, liniștită și visătoare și în cea dinspre final, cuprinsă de anxietate și deznădejde. Și – puteți uita! – am folosit pensula pentru contur și am desenat free-hand. S-au infiltrat și niște porcușori acolo, pentru că nu am avut răbdare să las acuarela să se usuce, dar e OK (îmi repet eu, în gând).

Apoi am văzut All about Eve (1950) cu Bette Davis și Anne Baxter. Oh My God, nu am cuvinte destule să-ți spun cââât de muuult îmi place Bette Davis. Și cât de fain a jucat! Și cum plot twist-ul m-a luat pe nepregătite 🙂 După asta, am văzut It Happened One Night (1934), cu Clark Gable și Claudette Colbert –  o comedie romantică foarte mișto (nu sunt fană comedii romantice, dar se pare că, de fapt, am greșit doar era). Foarte simpatici actorii, mi-a plăcut și chimia dintre ei și prospețimea replicilor. Și așa am fost inspirată să schițez doo flapper girls.

Iar ultimul film văzut (pe săptămâna asta) a fost Rebecca. Oh, how I love it! Mi-a plăcut în mod deosebit faptul că personajul în jurul căreia este construită povestea și al cărei nume a devenit și numele filmului, nu apare nicăieri. Așa că nu rămâne decât să o conturezi tu în minte. Însă când m-am așezat la birou pentru schița zilei, m-am gândit automat la personajul feminin puternic și scary și anume Miss Danvers. Și am schițat scenele care mi-au rămas în minte: cea de la început, când o vezi pentru prima oară și privirea ei îți sapă canale prin creier și suflet și cea de la final, când fuge grațios, parcă dansând, printre flăcări.

Iar pe final, las și autoportretul făcut alaltăieri, pentru că mi-am dorit să fac și așa ceva 🙂

Yours,

Ioana

 

3 comentarii la „M-AM HOTĂRÂT SĂ ÎNCEP UN SKETCHBOOK

Lasă un comentariu